Sfeer maken met kleur

Kleurrijk is een belangrijk kenmerk van onze interieurs. Toch zul je bij ons niet zo snel een felle kleur op de muur aantreffen. Hoe dat zit? Bij kleurrijk denken mensen al snel aan intense kleurcombinaties en het gebruik van felle kleuren. Zo dominant en aanwezig hoeft kleur echter helemaal niet te zijn. Door gebruik te maken van zachte tinten, ton-sur-ton-effecten en vergrijsde verven voeg je warmte en sfeer toe aan een interieur, zonder dat dit erg opvalt of in het oog springt. We leggen er meer over uit in deze blog.

Kleuren uit de natuur

Een belangrijke inspiratiebron voor ons is de natuur. En kijk maar eens om je heen, als er een kleurrijk element in ons leven is, is het de natuur wel! Verschillende bruintinten zoals in de woestijn, de groenen van een bos, de tinten blauw van oceanen… En dan hebben we het nog niet eens over de vogels, vlinders en bloemen die met hun felle kleuren onze wereld opvrolijken. Het belangrijkste van de ontwerpen die wij creëren voor opdrachtgevers, is dat we een omgeving realiseren waarin zij zich prettig voelen. De natuur heeft een positieve invloed op ons gemoed door de combinatie van kleuren, geuren, texturen en geluid. Door ons kleurenpalet te inspireren op de natuur, creëren we een plek waar mensen vanzelf ontspannen en zich thuis voelen. Denk aan mosgroen, diep zeeblauw, warm woestijnrood, mosterdgeel en chocoladebruin. Omgeef je met deze kleuren en je huis wordt een oase van rust, warmte en ontspanning.

‘Een witte muur is een gemiste kans!’ – Linda Lagrand

Spelen met kleur – ton-sur-ton en contrasten

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een aantal kleuren die je aanspreken, kun je een palet samenstellen. Gebruik je twee tinten die dicht bij elkaar liggen voor een subtiel contrast, dan wordt dat ook wel ton-sur-ton genoemd. Het is een hele makkelijke manier om te spelen met kleur en wat dynamiek aan te brengen in het totaalplaatje, zonder dat je veel kennis hoeft te hebben van kleur en het effect op een ruimte. Door elementen net een tint donkerder of lichter te maken laat je ze meer wegvallen of juist meer opvallen dan het andere kleurvlak. Durf je het aan om wat meer contrast te kiezen met een andere kleur, houd het dan bijvoorbeeld bij vergrijsde natuurtinten zoals hierboven omschreven. Dan krijg je met variatie van kleur, toch een eenheid.

Matte verf en texturen

Warmte in een interieur ontstaat ook vanuit materialen. Het ene materiaal heeft van nature een koudere uitstraling dan het andere. Dit komt niet alleen door hoe het materiaal daadwerkelijk aanvoelt qua temperatuur, maar bijvoorbeeld ook door textuur en lichtreflectie. Je kunt je voorstellen dat een glanzende, gladde steen koeler overkomt dan de ruwe, noestige structuur van een stuk hout. Met dit effect kun je ook spelen op de muur. Zo heeft matte verf of structuurbehang in een unikleur een warmere, intiemere uitstraling dan gewone muurverf. Je kunt ook denken aan verf die op een speciale manier wordt aangebracht waardoor meer nuances in de kleur ontstaan, met producten als kalk- en leemverf.

Kortom, speel met kleur en textuur om meer sfeer in je interieur te brengen. Kun je hier hulp bij gebruiken? Neem contact met ons op.

logo Linda Lagrand